Groep 8

Het laatste jaar op de RKPWA. En dat is toch best bijzonder! We maken straks de eindtoets, maar gelukkig weten we al lang naar welke school we hierna gaan. We doen veel leuke dingen in groep 8 en het is gezellig met juf Esther!

Onze belevingen

 • Eindtoets!

  Groep 8 heeft met een opperste concentratie Route 8, de eindtoets, gemaakt. Het was muisstil in de klas. Iedereen was bezig om alles eruit te halen wat er in zit. Gelukkig was er na het harde werk wel even tijd om een heerlijk potje te voetballen!

 • Op de fiets? Even niets!

  Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. “Moet kunnen toch!” “Ík kan dat wel tegelijkertijd!” Of… valt dat tegen en zitten er toch ook risico’s aan vast?

  Onze leerlingen van groep 7/8 hebben onlangs een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat: leerlingen worden zich meer bewust van de risico’s van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

  Wist je dat…

  • Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12-24 jaar bij 18% afleiding in het verkeer een rol speelt? Dat is bijna 1 op de 5;
  • Het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval? Uit ongevalsgegevens blijken fietsende scholieren één van de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te zijn;
  • Harde en snelle muziek de kans vergroot op een ongeval? Je begaat sneller een overtreding en reageert langzamer;
  • De klokfunctie de meest gebruikte functie is op de mobiel? Ken je ook dat gevoel? Je wilt weten hoe laat het is, je pakt je mobiel en wanneer je je mobiel weer opbergt weet je nog niet hoe laat het is. Dat is wat afleiding met je doet. In het verkeer is dat erg gevaarlijk.

  Wat kun je zelf doen?

  Bespreek met je kind wat je kunt doen om veilig te fietsen.

  Enkele mogelijkheden:

  • Laat de mobiel in de tas;
  • Zet het geluid van de mobiel uit;
  • Maak van tevoren een playlist en gebruik maar één oortje zodat je het overige verkeer goed kunt horen;
  • Maak afspraken over de route en het tijdstip waarop je thuiskomt. Als dit bekend is hoef je er niet over te bellen op de fiets;
  • Als je dan toch je mobiel moet gebruiken op de fiets, stop dan op een veilige plek;
  • Geef als ouder/verzorger het goede voorbeeld, ook in de auto;
  • Maak gebruik van de APP Fietsmodus en win leuke prijzen: fietsmodus.nl.

  Op de fiets? Even niets… is onderdeel van het programma Klap ‘m dicht! van Team Alert en Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van ROV Oost-Nederland. De App Fietsmodus is een initiatief van het Ministerie van I&M.

  Filmpjes:

  Waarom kan je niet appen en sturen tegelijk: https://youtu.be/XrVb2uFVhfE

  Tommy Boy: https://youtu.be/j1p1uzZpwfQ

  Gaat je kind na de zomer naar de brugklas?

  Na elke zomervakantie stappen duizenden brugklassers op de fiets, op weg naar hun nieuwe school. Dit betekent een nieuwe route naar school en onbekende, soms gevaarlijke verkeerssituaties. Juist in de eerste maanden na de zomervakantie, is het aantal ongevallen met 12-jarigen aanzienlijk hoger dan in de rest van het jaar. Onervarenheid is één van de belangrijkste oorzaken. Veel ongevallen kunnen voorkomen worden door in de vakantie de route een aantal keren te oefenen met uw kind.

  Veilig Verkeer Nederland maakte er een campagnefilm over: https://youtu.be/A_ZJJUbYQ3U

 • Voorbereidingen musical groep 8

  Groep 8 was gisteren voor de musical ‘op locatie’ gaan filmen. Het was een heel avontuur.

  Op Amersfoort Centraal hebben we gebruik gemaakt van de faciliteiten daar! Dat gaf heel wat bekijks.

  Het was gezellig, met een enthousiaste groep kinderen die zich niet stoorde aan “pottenkijkers”